Geçiş kontrol sistemleri basit olarak kişilerin kart, parmak izi, yüz tanıma, iris tanıma gibi özellikleri sistemlere tanıtarak, geçişlerdeki okuyucular aracılığıyla kişinin giriş ve çıkış saatlerini kaydederek, ilgili kapı/turnikenin açılmasını/kapanmasını sağlayan bir okuyucu sistemidir.
Geçiş kontrol sistemlerinde;
• Bir kapı,bariyer,turnike vb. otomatik olarak açtırılabilir
• Kişileri yetkilendirme yapılarak, kapılara kısıtlamalar yapılabilir.
• Kişinin giriş ve çıkış saatleri raporlanabilir
• Maaş veya bordro hesaplatılabilir.
Büyük işletmelerde personellerin giriş çıkışını kontrol etmek için en doğru sistem olarak geçiş kontrol sistemi kullanılmaktadır. Bu sistemle personellerin giriş çıkışları, mesai saatleri, işe saat kaçta giriş yaptıkları görünmektedir. Aynı zamanda yetki gerektiren odalar varsa da bu sistemler sayesinde izinler sağlanmaktadır. Bir çalışan ile yönetici arasındaki kart yetkileri farklı olarak belirlenir. Bu sayede yetkili girişi olan bir odaya normal başka bir çalışanın girmesi engellenmektedir. Giriş çıkış takipleri sayesinde kişilerin maaşları hesaplanır ve mesai saatleri hiçbir şekilde karışmadan eklenebiliyor. Bu teknoloji sayesinde hem kuruluş sahiplerinin kafası rahatlamakta hem de yöneticilerin rahatlıkla takip yapabilmesi sağlanmakta.
Geçiş Kontrol Sistemleriyle birlikte personellerin devamlılık kontrollerini sağlayan bu sistemler ve bununla birlikte geliştirilmiş yazılımlar da özellikle personel sayısı fazla olan şirketler için daha önemli bir yer tutmaktadır. Puantajı kolaylaştırarak performansı da artırır. İşletme yönetimlerinde hem güvenlik hem çalışma saatleri hem de devamlılık gibi kontrol amaçlı veri toplanmasında geçiş kontrol sistemleri bir verilerin hızlı bir şekilde toplanmasını sağlamaktadır.
Geçiş kontrol sistemleri, bilgisayardan bağımsız 7/24 çalışabilme, işletme içindeki ve dışındaki personel listesine erişim sağlama özellikleriyle ve interaktif ziyaretçi yönetim modülü sayesinde işletmelerin iş yükünü hafifletir. Kartlı geçiş sistemleri vasıtasıyla belirli bir mahale giriş ve çıkışlar kontrol altına alınabileceği gibi girişten sonra belirli bölümlere belirli şahısların girişine izin verilip verilmeyerek herkesin sadece kendi izinli olduğu alanda dolaşması sağlanabilir. Gizli bölümlere yetkisiz kişilerin girişlerinin önüne geçilebilir.
Okuyucular
İlgili alana yapılan giriş çıkışlar için yetkiyi/geçiş iznini veren ve dolayısıyla giriş noktasındaki engelin açılmasını sağlayan cihazlardır. Kartın yetkili olup olmadığını bağlı olduğu panel ve yazılım ile haberleşerek teyit eder ve ardından geçişe izin verir ya da reddeder.
Okuyucuların öne çıkan özellikleri;
• Kart tiplerine göre özel okuyucu modelleri bulunur.
• Dinamik mobil erişim sayesinde akıllı telefon ve diğer mobil aygıtlar kullanarak güvenli şekilde geçiş kontrolü sağlamak mümkündür. (Mobil Geçiş Kontrol Sistemleri)
• Okuyucular turnike, parmak izi okuma cihazı, iris okuma cihazı, el terminali, kapı kolları gibi farklı 3. parti ürünlerin içerisine entegre edilebilir.
• Bazı özel okuyucular ile farklı kart teknolojileri bir arada kullanılabilir.
• Farklı haberleşme protokolleri ile panelden uzun mesafeye konumlandırılabilen okuyucular kullanılabilmektedir.
• Bazı okuyucuları takılabilen ek bir modül ile Mobil Okuma özelliği sağlanabilir.
Okuyucu Çeşitleri
Kart Okuyucu Sistemleri
Kart ve kart okuyucularla tasarlanan sistemler, kart sahibinin tanınmasına olanak verirken, kişi ile ilgili bilgileri merkeze raporlar. Kullanıcılar, kendilerine özel hazırlanmış kartları ilgili alana okuttuğunda kimlik bilgileri sistem paneline taşınır. Panel gelen bilgileri önceden tanımlanmış yetkiler ile karşılaştırarak kullanıcıların geçiş yetki seviyelerine göre giriş-çıkışlarına izin verilir.
Kart okuyucu sistemleri, standalone, online(IP) ve panel entegreli olarak ayrılabilir.
Standalone Kart Okuyucu
Kart okuyucu sistemleri arasında yer alan standalone kart okuyucu, bireysel bir erişim kontrolü için temel bir okuyucu sistemidir. Bu kart okuyucu, uygulamada hızlı ve basit kullanım sağlar ve esneklik de getirmektedir. EN büyük özelliklerinden birisi, çalışmak için PC ve panellere ihtiyacı olmamasıdır. Genellikle 2 bin – 5 bin arasında kart hafızası bulunan bu sistemlerdeki röle sayesinde kapı, turnike ve bariyer kontrolünün güvenli bir şekilde sağlanır.
Bu sistemler pile ihtiyaç olmadan çalışmaktadır. Enerjisi elektrik üzerinden adaptör ile 12v olarak çalışmaktadır. Tek bir kompakt üniteye bütünleşmiş edilmiş yakınlık okuyucu ve kontrol sistemine sahip olan bu sistemin kurulumu kolaydır. İç veya dış mekân kullanımına uygundur. Bazı kart okuyucular üzerinde tuş takımı da bulunmaktadır. Bu tuş takım ile kart veya şifre ile geçiş sağlanmaktadır. Kilit montajı da güvenli bir şekilde yapılmaktadır.
Panel Entegreli Kartlı Geçiş Sistemi (Wiegand)
Kart okuyucu sitemleri birbirinden farklı özelliklerde tasarlanmıştır. Panelli Sistemler daha profesyonel ortamlarda tercih edilir. En iyi fiyat ve uzman desteği almak için deneyimli firmalarla iletişime geçilmelidir. Kolay personel yönetimi için wiegand kart okuyucu da kart okuyucu sistemler arasında önemli bir yere sahiptir. Bu sistem, PC erişim kontrol sistemlerinin yanı sıra uzaktan yönetime sahip panel üzerinden bağımsız yakınlık okuyucularla beraber kullanılmak üzere tasarlanmış kart okuyuculardır. Bazı modelleri standalone olarak çalışabilir. Ancak çoğu zaman bir panele bağlı olmaları gerekmektedir. Okuyucular data aktarımını ve enerjilerini panel üzerinden yaparlar. Paneller de PC aracılığıyla kontrol edebilir. Bir panele 2-4-8 adet şeklinde okuyucular takılabilir.
Standalone sistemlerde kartları tek tek okuyucuya tanıtmak gerekir anca bu sistemlerde yazılıma kartlar tanıtılarak aynı anda sınırsız adet okuyucuya kart bilgileri gönderilebilir.. USB kart okuyucusu sayesinde PC başında bu işlem yapılabilir. Kullanımı kolaydır. Cihazda optik dış koruma sensörü bulunur.
Hafızalı Kart Okuyucu (TCP/IP)
Sistem üzerinden kart, kart+şifre ve yalnız şifre seçeneğiyle geçiş yapılabilir. TCP/IP üzerinden PC’ye ya da ağa dahil edilebilme özelliğine sahip olan bu sistemle kapı, turnike ve bariyer kontrolü güvenli bir şekilde yapılır. Bu sitemde bir panele ihtiyaç duyulmamaktadır. Sistem ağda çalışmaktadır. Kurulan bir network altyapısına dahil edilen her cihaz yazılım üzerinden yönetilebilir. Büyük alanlardan her okuyucudan panele kablo çekmek yerine her okuyucuyu bulundukları ortamdaki network ağana katarak çözüm sağlanabilir.
IP kart okuyucu (TCP/IP), 60 bin kart ve 200bin Log hafızasına sahiptir. Bu sistemin özelliklerinden birisi, saat veya tarih aralığında geçişi engelleme özelliğinin bulunmasıdır. Hangi sistem olursa olsun kart okuyucu sistemleri, mutlaka uzman bir kart okuyucu montaj firması tarafından monte edilmelidir. Kapı turnike ve zil röle çıkışları bu cihazlar üzerinden sağlanır.
Kartlar
Yeni nesil fiziksel ve mobil kartlar sayesinde farklı teknolojilere sahip okuyuculardan geçiş kontrolü sağlanabilir.
Kartların öne çıkan özellikleri;
• Yüksek sıcaklıklarda şekli bozulmaz, PVC kartlardan daha dayanıklı ve esnektir.
• Programlanabilir ve üreticiden programlı şekilde talep edilebilir.
• Yüksek güvenliğe sahiptir.
• Gelişen teknolojiye uyum sağlayabilien çoklu teknolojiye sahiptir.
• Firmaya özel format yönetimi sağlar.
• Kaliteli baskı yapılabilir.
Parmak İzi Okuyucu ve PDKS
Parmak izi tanıma okuyucuları, kopyalanmama özelliğiyle sayesinde son yıllarda geçiş kontrol sistemlerinde en çok kullanılan biyometrik okuyuculardandır. Biyometrik işlemlerin yapıldığı parmak izli okuyucularda işletmelerin personel takibi, yemekhane kontrolü ve geçiş kontrol odaların giriş ve çıkışlarına, sistem odalarına, laboratuarlara parmak izi okuyucu takılarak kontrollü geçişisin sağlanması bile bu ürünlerin ne denli önemli ve güvenli olduğuna gösteren bir unsurdur. Bu sistemlerin kullanım alanlarını incelersek; sanayi kuruluşları, sistem ve güvenlik odaları, laboratuvar,arge merkezleri giriş çıkışı sıralanacağı gibi okullar, hastaneler, devlet kurumları kısacası personelin bulunduğu ve güvenlik gerektiren odaların olduğu her alan kullanım alanı olarak değerlendirilebilir. Arge merkezlerinde parmak izli okuyucular kullanarak vergilendirmelerde dönemlerinde alınacak indirimler bu yazılımlar sayesinde rapor edilir. Online ve offline çalışma özelliklerine sahip olan bu okuyucular, kullanıcıların tanımlanan parmak izleri ile isterse geçiş kontrol programı ile isterse personel devam kontrol sistemi programı yardımıyla raporlayabilir ve personelin puantaj hesaplaması yapılabilir.
Parmak İzi Okuyucu Hakkında Detaylar
Parmakların iç kısmında birbirine paralel olarak sıralanmış setlerin her biri sayesinde farklı karakteristik yapıda olan parmak izlerini diğer sistemlerden ayıran özelliği değiştirilemez, kopyalanamaz olmasıdır. Parmak izi okuyucu kristal yapıda bir sensör vardır. Bu sensörler yüzeyindeki çizilmelerden, kirden ve parmak yüzeyindeki küçük parçacıklardan etkilenmeyecek şekilde dizayn edilmiştir. Dolayısıyla, parmak izi okuyucusu parmak yüzeyindeki değişiklikler ne olursa olsun, parmak izi bırakıldığında ilgili kişiyi her zaman doğru olarak tanır.
Okuyucu maliyetinin teknoloji ilerledikçe düşmesi, sistemlerin daha sık kullanılmasını sağlamıştır. Sistemlerinin verimlilik ve güvenlik düzeyi çok yüksektir. Gerekli güvenlik ve verimlilik testlerinin yapıldığı bu okuyucularda, sorgulamalar gerekli matematiksel kodlamalar, algoritmalar sayesinde yapılmaktadır ve güvenirliliği kesinlikle tartışılamaz. Bu tip okuyucularda parmak izi, bir cihaza tanıtım yapılır ve yazılım üzerinden ağda bulunan istenilen okuyucuya bu karakteristik yapıyı gönderir. Daha sonrasında kişi tanıtılan parmağını sensörün üstüne koyarak okutma işlemini gerçekleştirir. Eğer geçiş hakkı ve ya onaylı bir parmak izi ise 1 saniye kadar bir süre içinde onay gerçekleşir.